Amboi... sedap weh kelih puding hok wat sediri ni...
terliur ko?
try la wat. meta jah.. :P
terliur ko?
try la wat. meta jah.. :P
Bahan-bahan
- Telur (saiz besar) 7 biji
- Susu Isian Pekat Manis 1 tin (510ml)
- Gula Pasir 3 sudu besar
- Garam 1 sudu kecil
- Tepung Kastard 2 sudu besar
- Air 1 cawan (lebih kurang 150~175ml)
- Loyang bersaiz diameter 15~20cm
Cara membuatnya
- Letak gula pasir dalam loyang dan panaskan loyang tersebut dengan api sederhana kecil agar gula mencair. Apabila gula telah cair keseluruhannya, lenggang-lenggangkan loyang supaya gula cair itu merata menutupi permukaan dasar loyang. Tutup api apabila gula cair telah mula berwarna sedikit kekuningan.
- Masukkan telur, air, garam, tepung kastard, susu pekat manis ke dalam blender dan kisar sampai sebati. Lebih kurang 10 saat sahaja.
- Tuang ramuan yang telah diblender dengan menggunakan penapis ke dalam loyang yang telah dilapisi gula cair yang telah membeku/keras.
- Masukkan loyang ke dalam pengukus ketika air kukusan telah mendidih. Kukuslah dengan api sederhana kecil sahaja. Kukus sehingga 45 minit.
- Apabila telah masak, telangkup loyang ke pinggan leper.
- Lebih enak jika dihidangkan sejuk (simpan dalam fridge dululah).